Първият концептуален автомобил на „отрицателни въглеродни емисии“ на Експо 2010 в Шанхай

SAIC-leaf-electric-vehicle-solar-windSAIC-GM е спонсор на печелещия награда павилион на Експо 2010 в Шанхай, чиято тема е “Позовете се в 2030 г.”. SAIC твърди, че ще създаде автомобил с емисии под нулата, като комбинира всички най-необуздани мечти за автомобил, задвижван с електричество. Това ще бъдете първия в света автомобил с отрицателни емисии.
Но има ли някакво значение, че този автомобил “нарушава всички закони на физиката”, както твърди Wired? Не. И ние ще ви кажем защо.
Ye Zi, което в превод означава “листо” може и да не се произвежда скоро. Но “листото” комбинира множество привлекателни и изпълними технологии. Този така мечтан автомобил може да стане реалност. Единственото нещо, което трябва да направим е, да използваме възможностите. Тази концепция поставя сериозно предизвикателство на новото поколение дизайнери и инженери: “защо не?”.

Е, вероятно това няма да стане точно както си представят инженерите на SAIC. Все пак, използването на вятър за задвижване на гумите напомня малко на вечния двигател. Но възможността вятър за зарежда акумулатора на автомобила определено е реална. Днес слънчевите колектори на покривите са факт. Разбира се, подобно устройство на покрива на автомобила не може да осигури необходимата енергия за задоволяване на модерните нужди. Но до 2030 г. фотоволтаични системи, които са 50% по-добри и ефективни, може да са реалност.

Метално-органичният материал, използват във покрива на автомобила, който е с формата на листо, също представлява наука, която тепърва ще излиза от научните лаборатории и ще се използва ежедневно по целия свят. Тази молекулярна рамка поглъща отделения в атмосферата CO2, който след това може да бъде превърнат в метан, който да се използва като гориво, а в атмосферата да се отдели О2. Отделянето на кислород всъщност е резултат от микроби, които използват водород от водата и въглерод от въглеродния диоксид, за да произведат метан, при което се отделя кислород.

Спенсър Йонг, автомобилен инженер с 15 години опит в новите автомобилни технологии, отбелязва, че метално-органичният материал е тежък и отделя много топлина при работа. Известно, че е микробиологичните процеси са прекалено бавни, за да задвижват автомобил (поздравления за дизайнера, който не е проектирал този автомобил като спортна кола). Може би това означава, че сме прекалено наивни и не можем да видим, че “Листото” на SAIC е просто още една прекрасно произведение на изкуството без никаква инженерна стойност. Но пък кой е вяврвал, че човек може да стъпи на земята?

източник: treehugger.com

Leave a Reply

Post Info