Строят „най-зелената” фабрика за алкохол в Шотландия

зелена фабрикаШотландия има дълги традиции в производството на уиски, а сега индустрията е изправена пред „зелено” бъдеще, след като алкохолния гигант Diageo разкри проекта си за екологично чиста дистилационна фабрика в Елдин на стойносто 40 милиона британски лири. Това ще бъде първата пивоварна, построена в Шотландия в последните 30 години. Иновативният проект комбинира модерни екологични технологии и традиционни техники за дистилация. Сградата е наградена с „отличен” сертификат на BREEAM, а ние можем определено да кажем „Наздраве”!

Невероятната фабрика за алкохол ще гарантира, че всички по света ще могат да се насладят на уискито, тъй като ще увеличи производството на Diageo на 10 милиона литра годишно. Новият дизайн ще се бори с недостатъците на традиционния производствен процес и ще осигури рециклирането на място на голям брой остатъчни продукти в специална биоенергична сграда. Така например, остатъчното количесто ечемик ще се използва като биогориво. Освен това, специални мерки за възстановяване на водата ще спестяват до 300 000 кубични метра вода годишно.

Новата фабрика за дистилация вече спечели доста престижни награди, сред които „Най-добър комерсиален проект” на Шотландските награди за дизайн за 2010 г., както и наградите „Проект на година” и „Устойчив проект на годината”.

Leave a Reply

Post Info