Зелен покрив покрива склад, захранван с енергия от слънцето и вятъра

снимка: treehugger.com

Преди време в Балтимор направиха хладилен склад, който се захранва от слънчева енергия. Сега още един голям дистрибутор ще реализира „зелен” разпределителен склад за храни в Чикаго, който ще работи не само със соларни панели, но и със 750kW вятърна турбина, огромен зелен покрив, светодиодно осветление, 100% соларна топла вода, басейн за дъждовна вода, зареждащо устройство за електрически автомобил и соларни прозорци, които улавят слънчевата светлина.

Новият супер-зелен склад на Testa в Чикаго определено е много важен отличителен проект както за зеленото строителство, така и за по-чистата система за разпределение на храните. Според Earthtechling, турбината на Testa е най-голямата градска вятърна турбина в Чикаго и е само една от многото зелени характеристики на проекта.

Енергийно-ефективни характеристики на сградата включват самостоятелна 750kW вятърна турбина (първата подобна в Чикаго); соларна топла вода; зелен покрив с площ от 45,000 квадратни фута; модерна система за съхранение на дъждовна вода, изградена от цистерни, био-ями и езеро за задържане; соларна енергия и светодиодно осветление. Сградата ще използва рециклирани и използвани строителни материали, а рециклирането е основен фокус в ежедневните дейности.

Разбира се, най-пламенните защитници на местните и сезонните храни вероятно ще забележат известната ирония във факта, че един от най-големите дистрибутори въвежда агресивна зелена политика. Но освен това Testa се занимава и с проучването на програми за подпомагане на месните храни.

Имайки предвид предишната забележка на Лойд, че местната инфраструктура за дистрибуция на храни има нужда от сериозна работа, фактът, че този склад предприема стъпки към построяването на зелен склад, е доста обещаващ знак.

По-достъпният далечен транспорт на замразени храни, използването на чиста енергия и енергийна ефективност от такива складове и все по-голямата роля на месните храни на пазара са сигурни знаци за въвеждането на иновации и в други сектори.

източник: treehugger.com

Leave a Reply

Post Info