Дания обявява плановете си да произвежда от възобновяеми източници 100% от генерираната енергия до 2050 г.

снимка: inhabitat.com

Ние сме големи фенове на Дания, не само защото тази държава е дала на света Лего-то, но и защото насърчава иновационни еко дизайнери и големи проекти за възобновяема енергия. Тази седмица датското правителство отново хвърли ръкавицата на зелената енергия, обещавайки до 2020 г. 35% от общата генерирана енергия да е от възобновяеми източници, а до 2050 г. процентът да се увеличи до 100.

Дания не се задоволи просто с това да постигне целите за зелена енергия и намаляване на въглеродните емисии до 2020 г. Държавата обяви последния си план, който беше обявен като „най-обширното, най-екологичното и най-дългосрочното енергийно споразумение”, което някога е било постигано. В петък датският министър на климата, енергетиката и строителството Мартин Лидегаард обяви новите, че са приети нови цели за прекратяване използването на нефт и газ.

Според първата част от плана Дания трябва да намали въглеродните си емисии с 34% до 2020 г. (в сравнение с нивата от 1990 г.) и да ограничи консумацията на енергия с над 12% в сравнение с 2006 г. Следващата цел е 35% от енергията да бъде от възобновяеми енергийни източници, като половината от тази възобновяема енергия ще бъде генерирана от вятърни ферми. Въпреки много ветрове в страната, планът на правителството предвижда развитие на разнообразни възобновяеми източници като умни мрежи, топлина, биогаз и други екологични технологии.

В свое изявление Лидегаард казва: „Дания отново ще бъде глобален лидер в прехода към зелена енергия. Това ще ни подготви за бъдещето, когато цените на нефта и въглищата ще се повишават. Освен това, ще бъдат създадени работни места, от които отчаяно се нуждаем, както в настоящия момент, така и в бъдещето.”

Надяваме се, че примерът на Дания ще вдъхнови останалите страни от ЕС и ще насърчи усилия за намаляването на въглеродните емисии с планираните 30% вместо със сегашните 20%.

източник: inhabitat.com

Leave a Reply

Post Info