Олимпийските игри в Лондон ще използват отново 90% от отпадъците

Летните олимпийски игри 2012 в Лондон ще използват отново 90% от отпадъците от разрушените сгради, ще извозят 0% от отпадъците в сметища и ще използват с 30-40% по-малко вода за пиене от стандартното. Всичко това ще превърне лондонските игри в „най-зелената Олимпиада в историята”.

Лондон си партнира със Световния фонд за дивата природа (WWF) и BioRegional, за да създаде One Planet Olympics – програма, която е насочена към въглеродната енергия, водата, редуцирането на отпадъците, биоразнообразието и общественото здраве.

Целите на проекта включват:
• Разработване на децентрализирана енергийна мрежа, която използва комбинирана топлинна и енергийна технология, пестяща до 30% в сравнение със стандартните електрически мрежи.
• Използване на възобновяеми източници за 20% от енергийните нужди.
• Инсталиране на двойна водна система в нови сгради с отделно доставяне на питейна и рециклирана вода.
• Изчистване на всички замърсени почви чрез използването на пет машини за изчистване на почвата и биолечима централа, които ще изчистят 1,3 милиона тона почва.
• Производство на опаковки за храни, които не могат да бъдат повторно използвани или рециклирани и са направени от компостни материали, като скорбяла или целулозни биопластмаси.
• Обозначаване на 45 хектара хабитат, обитаван от дивата природа, и 675 къщички за птици в Олимпийския парк, осигурявайки съвместното съжителство на видри, лебеди, прилепи със спортисти и зрители.

Наречен „Олимпийски стъпки към устойчивостта”, докладът към проекта казва, че фокусът на Олимпийските игри към екологията датира още от 1994 г., когато Международния олимпийски комитет добавя „Екология” към „Спорт” и „Култура” към водещите принципи.

През пролетта BMW разкри, че ще пусне на пазара повече от 3,000 дизелови, хибридни и електрически автомобили, мотори и велосипеди специално за Олимпийските игри в Лондон, а McDonald’s обяви, че на Олимпиадата ще сервира пилешно место от британски фермери.

Миналата година Coca-Cola обеща, че ще рециклира всички прозрачни пластмасови бутилки, използвани по време на Игрите.

Leave a Reply

Post Info