7-Eleven отваря 100 еко магазина в Япония този месец

7-ElevenВеригата 7-Eleven планира да отвори 100 природосъобразни магазина в Япония до края на февруари.

Списание New York Times съобщава, че всички магазини ще са изградени по прототипа на магазина Shusse Inari в Киото. Този прототип е оборудван със светодиоди и фотоволтаични панели, монтирани на покрива.

Светодиодите намаляват потреблението на енергия наполовина, а соларните панели произвеждат до една трета от електричеството, необходимо за магазина. Подът на помещението отразява светлината, а специални сензори помагат за автоматичното настройване на осветлението.

Плановете на 7-Eleven за тази година включват преустройството на 100 съществуващи магазина, които ще бъдат захранвани от слънчева енергия и ще имат станции за зареждане на електрически автомобили.

Регионалният мениджър Козо Маеока разкри, че целта на компанията е да направи подобни промени във всички свои магазини в Япония.

Списание Times отбелязва, че ще са необходими повече от 50 години за преустройството на всички 12 000 магазина на 7-Eleven в Японоя. Магазини като този в Киото струват 30% по-скъпо, отколкото традиционните магазини на компанията, а правителствена субсидия покрива по-малко от 10% от допълнителните разходи. Но от 7-Eleven казват, че големи икономии ще подпомогнат по-бързото преустройство.

Компанията отвори подобни прототипи и в Тайван, но списание Times отбелязва, че усилията за петте хиляди тайвански магазина са доста по-спорадични в сравнение с тези в Япония. Първият „зелен” магазин на 7-Eleven в САЩ отвори врати миналата година във Флорида.

През 2009-та година 7-Eleven отвори „зелен” център за приготвяне и разпределяне на храна в Лонг Айлънд. Сградата беше одобрена за данъчни отстъпки по програмата за газова ефективност и получава допълнителни стимули от местните власти.

Сградата нямаше достъп до общинската санитарна канализационна система и 7-Eleven инвестираха в пречиствателна система, работеща на газ, която да пречиства водата, преди да я изхвърли.

източник: www.environmentalleader.com

Leave a Reply

Post Info