Еко къща кандидатства за Гинес

Бъдещият свят обещава да бъде чист и зелен. Разбира се, ако ние сега положим достатъчно усилия и приемем и подпомогнем промените. И да не ни звучат странно идеи като това, че колите ще се движат с отпадъци, сградите ще са големи оранжерии, а електричеството ще се произвежда от слънцето и вятъра. Тъй като сградите, които строим днес са неизменна част от бъдещето, те трябва да са съобразени с бъдещите еко тенденции.

За да е еко една сграда, тя трябва да предоставя здравословна среда за живущите в нея и да не вреди на околната среда. Освен това трябва до минимум да е намалено използването на енергия, вода и материали. Проблем за строителите е, че такава сграда излиза по-скъпо. Но това е привидно и само в началото. Ако се изчисли в бъдеще колко ще ти струва поддръжката, се оказва, че тя излиза по-евтино, защото ще имаш по-ниски разходи за енергия и вода. А една добре замислена и изпълнена зелена сграда със сигурност ще възвърне вложеното в нея, тъй като такива постройки ще се търсят и цената им се увеличава.

Един българин си е поставил за цел дори да влезе в Рекордите на Гинес с построената от него еко сграда. Той живее в пловдивско село и е започнал строеж на къща с нулев енергиен отпечатък. Звучи сложно, но всъщност това означава, че при строежа на къщата ще се използват само източници на енергия, които могат да бъдат използвани наново после.

Например водата, която ще се използва при строителството ще бъде вадена от земята с помощта на ветрогенератор, който пък се задвижва от електричество добивано посредством соларни колектори. Машините, които се използват имат дизелов двигател, но за гориво ползват олио от рапица, а не дизел.

Готовата къща също ще ползва възобновяеми енергийни източници, поне на 90% от необходимата и енергия. Дано това не е прецедент и все повече такива къщи се строят и използват.

One Comment

  1. Идеята е от така наречените ” Умни къщи ” и предлагам на автора да помисли за мотото и. Мисля,че правилно се е насочил към елемента за ползване на промишлена вода от сондаж при строителството,и то с ползване на еко-мобилен енергиен източник за изпомпването и. След като разгледа сайта ми : http://www.ampera2.hit мога да му помогна и с други идеи за по- успешно представяне, защото икономичното ползване на водата, което е равностойно и на икономия на енергия си заслужава да го подкрепим.

Leave a Reply

Post Info