Био ли е екологичното?

Думите „еко“ и „био“ доста често се употребяват като взаимнозаменяеми, но така ли е наистина. Може ли да сме сигурни, че всичко, което се представя като екологично е и био и обратното? Думата „био“ навлиза в началото на 20-ти век и се отнася най-вече за храните, произвеждани чрез органично земеделие. Но все още е много трудно да получиш сертификат, че продукцията, която произвеждаш е органична. На етикетите на храните, козметиката, дрехите доста често думите екологичен, органичен и биологичен се използват с еднаква сила, но не винаги точно.

Натурални са тези растителни продукти или храни, които са с растителен произход, чиито съставки са само от диворастящи растения. Доста често при производството на продукти, когато са спазвани различни екологични инициативи се казва, че тези продукти са екологично чисти, но това не е така. Всички продукти, които са биологични, са екологични. Но обратното не е вярно. Не може киселото ви мляко да е еко, а медът от биологично чист район. Производителите безразборно използват еко модата на днешния свят, за да ни предложат един или друг продукт.

За да е „био“ или органичен един продукт е нужно:

- суровините, от които е произведен да са отгледани в екологично чист район
- суровината да е отгледана върху земя, която поне 3 години не е била обработвана със синтетични торове и пестициди
- продуктите нямат в състава си генно модифицирани съставки
- продуктите са отглеждани като са спазвани всички норми за защита на околната среда
- не са унищожавани дървета за производството на продуктите и не те не са тествани върху животни

Ако искате да се снабдите с био храни, козметика или облекло, най-добре е да пазарувате от специализирани магазини. В супермаркетите тези стоки трябва да са на отделен щанд, а не заедно с всички други и само да имат етикети, че са био. Не можем сляпо да се доверяваме на етикета. Трябва да знаете, че за да е един продукт био, той трябва да притежава и необходимият сертификат. Био продуктите не са вечни, те имат срок на годност от 1 до 3 години. Затова в специализираните магазини за тези продукти трябва да има и документ, че те са наистина био. Ние като потребители трябва да свикнем да търсим правата си и при забелязани нередности да съобщаваме на когото трябва.

Leave a Reply

Post Info