Фейсбук инсталира соларна система с двойна функция

снимка: environmentalleader.com

Фейсбук планира да произвежда както електричество, така и топло вода със система за соларна енергия, която ще бъде монтирана в новото седалище на компанията в Менло парк, Калифорния.

Системата, направена от Cogenra Solar, е сравнително малка. Тя има капацитет от 10 kW електричество и 50 kW топлинна енергия. Но според изпълнителния директор на Cogenra Джилад Алмоджи двойната й функция е по-ефективна в сравнение със само фотоволтаичните системи.

24-те модула на системата ще бъдат монтирани на покрива на фитнес центъра на Фейсбук, който е с обща площ от 10,000 квадратни метра. Тя ще генерира енергия за захранване на фитнес уредите и топло вода за душовете. Фитнес залата е една от общо деветте сгради от кампус с площ от 57 акра, който преди това е собственост на компанията Sun Microsystems. Служителите на Фейсбук ще се преместят окончателно в новата си централа идния месец.

Двете компании, ангажирани с проекта, отказват да съобщят каква сума ще плати Фейсбук за системата, но Алмоджи обяви, че социалната мрежа ще изплати инвестицията за по-малко от пет години.

Директорът на Фейсбук по глобални съоръжения Джон Тенанес обяви, че компанията може да разшири системата на по-късен етап, като използва топлата вода за кафенетата на територията на кампуса. Той описа системата, разработена от Cogenra, като първата инвестиция на Фейсбук в соларна енергия.

Предишни проекти на Cogenra включват земна инсталация с капацитет от 272 kW за винарна Sonoma, друга земна инсталация за производителя на земеделски системи GH Inc. и система за покрив за университета в Аризона.

Анализаторът на AltaTerra Ерик Пол обяви, че използването на вода, загрята от слънцето, е „има смисъл”, дори и за битови нужди с по-малък мащаб, като например за кухненски нужди. Калифорния има доста добра програма за данъчни облекчения за компании, който използват подобни технологии.

Компанията Ikea също обяви плановете си да инсталира още три соларни системи на покривите на магазините си в Портланд в Орегон, Ню Хейвън в Кънектикът и Дрейпър в Юта. Очаква се монтажът на почти 10,000 панели да започне следващата година и да приключи през пролетта. Системата ще произвежда по 3,156 мегавата електричество годишно.

Заедно с тези три нови инсталации, общият брой на обекти на Ikea, които използват соларни системи ще достигне 23. Това е малко повече от половината магазини на компанията в САЩ. Ikea ще притежава и ще управлява всички системи.

източник: environmentalleader.com

Leave a Reply

Post Info