Изключи светлината, включи се в Часът на Земята 2011 – 26 март (събота), 20.30 ч.

часът на земятаКакво представлява Часът на Земята?

Тази година за четвърти пореден път ще се проведе инициативата “Часът на Земята”. Датата е 26 март, а часът както обикновено – 20:30 часа българско време.

”Часът на Земята” стартира като кампания, която приканва жителите на австралийският град Сидни да угасят осветлението си за един час. Днес мероприятието се разрасна до световни мащаби и представлява една от сериозните инициативи при борбата с климатичните промени.

За първи път “Часът на Земята” се отбелязва през 2007 година в Сидни, Австралия, където над 2.2 милиона домакинства и фирми са се присъединили към призива и са угасили осветлението си за един час, за да покажат своята съпричастност и готовност за предприемането на реални постъпки срещу промените в климата.

Следващата година, 2008, това вече е световна инициатива и в нея се включват над 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 година вече се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави.

През миналата, 2010 година, инициативата би своя рекорд, като отбеляза поддръжници в лицето 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса. Градове като Париж, Лондон, Ню Йорк, Пекин и др., бяха част от “Часът на Земята”.

Организаторите на инициативата си поставят целта тази година да насърчат всеки жител на Земята да предприеме своите първи стъпки в природосъобразен начин на живот, от 26 март 2011, когато ще се състои “Часът на Земята”, като целта разбира се това да се превърне в ежедневие за всички и след тази дата.

Leave a Reply

Post Info