Кулата Уилис в Чикаго ще се превърне във вертикална соларна ферма

Willis TowerИзвестната чикагска кула Уилис (чието предишно име бе Сийрс) ще се превърне в огромна слънчева електрическа централа с монтирането на пилотен проект за „слънчево електрическо стъкло”. Този привличащ вниманието проект ще бъде разположен в южната част на 56-тия етаж и ще замени прозорците с нов вид фотоволтаични стъкла, разработени от Pythagoras Solar, които запазват дневната светлина, като в същото време намаляват производството на топлина и произвеждат същата енергия, както традиционния соларен панел. Проектът може да нарасне до 2 MW, което се равнява на 10 акра соларни панели, и ще превърне най-високата града в Северна Америка в огромна градска вертикална соларна ферма.

Проектът се осъществява в сътрудничество между собственика на кулата и производителя, което гарантира приложението и функционирането на интегрираната фотоволтаична система в сградата, а това ще спести енергия чрез намаляване на производството на топлина и разходи за охлаждане. Новите прозорци, които са направени от фотоволтаично стъкло с голяма плътност, представляват една умна хибридна технология, която полага обикновена клетка от монокристален силикон в хоризонтално положение между два слоя стъкло, образувайки всяка отделна плоча. Вътрешна призма за отразяване на слънчевата светлина я насочва към соларните клетки, но позволява на дифузната и хоризонталната светлина да премине. Проектът наподобява жалузи, които позволяват през тях да се вижда, но спират пряката слънчева светлина.

Производителят твърди, че вертикалните интегрирани соларни клетки ще произвеждат същото количество енергия като обикновените соларни панели, които се монтират на покрива. Това е страхотна новина за градовете, които разполагат с малко и ценно пространство на покривите и извисяващи се стъклени кули. Продуктът също е и потенциален пробив в сферата на енергийната ефективност на кулите от стъкло, където производството на топлина от слънцето е проблем в дизайна им.

източник: inhabitat.com

Leave a Reply

Post Info