Може ли българинът да живее еко?

Екото е модерно, здравословно, природосъобразно, желано от всички, но непостижимо за мнозина. В голяма степен това важи за българите. Разбира се, че искат да живеят по-здравословно, в хармония с природата, по-добре и качествено и т.н. Но как да стане това като се оказва, че за да си еко, трябва да имаш пари, нещо, което липсва на доста голяма част от сънародниците ни.

Да вземем например това, че за да живеем по еко съобразно трябва да се стремим да намалим използването на суровините, които ни дава Земята или да ги използваме по няколко пъти, т.е. да се обърнем към възобновяемата енергия. Как може да стане това? С използването на соларни панели и вятърни генератори.

В България все още тези инсталации не са много популярни, съответно са доста скъпи и неприложими точно за условията, в които живеем. И така си оставаме само с желанието, а след време може и да ползваме зелена електроенергия

Да видим по какъв друг начин може да помагаме за опазване на околната среда – като използваме уреди, които са по-енергоспестяващи. Само, че не всички могат да си ги позволят. Повечето уреди с висока енергийна ефективност са и по-скъпи от обикновените и това спира потребителите. Те не могат да видят дългосрочната полза не само за природата, но и за портфейла си. Същото е и с еколампите, които използват в пъти по-малко електричество, но също струват повече от другите крушки и това ни кара доста да се замислим преди да купим и обикновено се отказваме.

Това са малки спестявания, макар, че в глобален мащаб могат да помогнат много. Много ефективно ще е да оставим автомобилите си и да ходим пеша или да използваме велосипеди. Само, че обществото ни не е готово за това. Няма места за велосипедистите, няма добри условия по пътищата, почти да ти се отще да караш колело. Как тогава да не използваме автомобили, като не можем да си го позволим. Защото бързаме, защото няма условия за колелета, защото е по-лесно така. За електромобили дори няма да говорим, не се знае ще ги използваме ли някога в България, поне да ги видим наживо.

Трудно е наистина, дори при добро желание да живеем природосъобразено, след като условията в държавата ни не го позволяват. Но не се спираме и се опитваме колкото можем да сме по-близки и по-милостиви към природата.

Leave a Reply

Post Info