Необикновена сглобяема алпийска хижа в Италия

снимка: inhabitat.com

Новото убежище на LEAPFactory’s Gervasutti в Италия е необикновена захранвана от слънчева енергия планина вила, монтирана на Мон Блан от хеликоптери! Тази енергийно-ефективна, сглобяема хижа е изградена от материали с високо качество, които не оказват никакво влияние върху чувствителната околна среда. Тъй като хижата е с временна структура и е напълно възстановима, алпинистите, които се осмеляват да изкачат 4807-метровия връх, могат да я използват като убежище от стихиите, докато отдават необходимата почит на природата в цялата й прелест.

По данни на LEAPfactory’s Gervasutti убежището е върхово постижение на италианската фирма. Името LEAP е създадено от първите букви на думите Living (жив), Ecological (екологичен), Alpine Pods (алпийски хижи), което е специалност на фирмата, а последната построена хижа е и най-голямата. Тя има шест контактни точки със земната повърхност и тежи 5,500 паунда. Издължената форма на конструкцията създава почти 100 квадрати фута комфортно вътрешно пространство, в което могат да нощуват до 12 души.

Всичко, от външността до вътрешното обзавеждане, е на отделни модули, което позволява убежището да бъде преместено на друго място. Соларните панели, монтирани на покрива, произвеждат 2,5 kWh слънчева енергия, което прави инсталацията самодостатъчна. Инсталирането на панелите е отнело само два дни.  Това е едно наистина впечатляващо постижение на модулния дизайн. Сега остава само да се изкачим до убежището!

източник: www.inhabitat.com

 

Leave a Reply

Post Info