Нова карта на НАСА показва въглерода, натрупан в тропическите гори

снимка: www.gizmag.com

Ръководен от НАСА изследователски екип създаде нова карта, която с точност измерва количеството и местоположението на натрупан въглерод в тропическите гори на Земята. Картата се основава на сателитни данни от началото на 2000-те години и се фокусира върху 2,5 милиона хектара тропически гори в седемдесет и пет държави. Според данните в тропическите гори има 247 милиарда тона въглерод, като почти половината от тях са в гори в Латинска Америка. Почти толкова въглерод е натрупан в Субсахарска Африка, а в горите в Бразилия има 61 милиона тона.

„Моделите на натрупване на въглерод, които досега не познавахме, зависят от климата, почвата, топографията и историята на човешката или природната намеса в горите”, казва ръководителят на изследователите Сасан Саатчи от лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния. „Областите от горите, които са често засегнати от човешка или природна намеса, имат по-малко количества натрупан въглерод.”

До една пета от световните въглеродни емисии са причинени от изсичане на гори и тяхното намаляване, основно в тропическите области. Въглеродът се натрупва в дървесината и корените, но когато дърветата бъдат изсечени или изгорени, той се отделя в атмосферата. Предишни проучвания са правили само индивидуални измервания на въглерода в отделни държави или континенти, като обикновено са изчислявали наличния въглерод от наблюдения на дърветата от земята. Сега за първи път учените са направили пан-контитентален преглед на различни видове гори и структури, като са използвали същата технология.

За създаването на картата са използвани данни от системата GLAS, разположена на сателита на НАСА ICESat. Сателитът определя височината на дърветата с помощта на милиони измервания, които след това се комбинират с данните от земята, за да изчислят натрупванията на въглерод в биомасата над повърхността. След това изчисленията се екстраполират върху различни  проучени пейзажи, в резултат на което се създава визуална карта с помощта на инструмента на НАСА MODIS, сателитният радар за измерване на разсейването QuickScat и SRTM.

Картата ще предоставя основа за сравнение в бъдещото наблюдение на въглеродните натрупвания и ще показва здравето и дълголетието на горите. Приносът на всяка гора към световния въглероден цикъл може да бъзе пресметнат и при сравнение на сателитни наблюдения на изсичането на гори може да бъде открити източници на въглероден диоксид. Картата може да помогне на държавите, които имат намерение да се включат в проекта на Обединените нации за намаляване на въглеродните емисии от изсичане на гори, чиято цел е да измери финансовата стойност на въглерода, натрупан в горите.

„Това е карта, която може да се използва като база за сравнение в бъдеще, когато въглеродните натрупвания се променят”, казва Саатчи. „Картата показва се само количеството натрупан в горите въглерод, но и точността на изчисленията.”

източник: www.gizmag.com

Leave a Reply

Post Info