Опасни ли са компютрите втора употреба?

В България използването на компютри и компютърни компоненти втора употреба е доста голямо. Много фирми внасят от вън остаряло компютърно оборудване и сглобяват от него компютърни конфигурации, които българинът си купува като невидял. А също и всякаква друга техника като принтери, копирни машини, скенери. Евтино е да, но много често се оказва, че не струва и толкова пари, колкото е дал купувача и след няколко месеца пак заминава за боклука, за където реално е било още при влизането си в страната.

Да не говорим, че нямаме почти никакви познания как и къде да изхвърляме тази техника и няма да е рядкост да видите захвърлени директно на улицата, между блоковете или до кошовете за боклук стара техника. Имаме си достатъчно боклук и няма нужда да си внасяме допълнително и от вън. В изхвърлената техника се съдържа голямо количество олово и живак, които безпрепятствено отиват в околната среда. Ако тази техника се изгори, то вредните вещества ще попаднат във въздуха, а когато е смачкана и счупена по земята, вредните вещества в нея отиват в почвата и подпочвените води. Много хора не си дават сметка като третират техниката по този начин каква екологична вреда причиняват не само на околната среда, но и на всички нас.

Колко пък тайни помещения има, където се разглобява такава техника, за да се вземат проводниците и другите метали, които могат да се използват. Работещите там не се интересуват въобще от екология и от опазване на природната среда, те чупят, горят, изхвърлят боклука директно на земята. Не се използват никакви предпазни средства и всичко става на примитивно ниво.

Държавата нехае за този вид бизнес и вносът на техника втора употреба, по-голямото количество от която се разглобява, продължава с пълна пара, тайно от властите, но не и от природата. Според изследвания, в почви и води, които се намират близо до такива цехове и сметища за ИТ отпадъци, нивата на токсични химикали са стотици пъти по-високи от допустимото. А още по-лошото е, че тези отрови са устойчиви и ще ни надживеят. Също така те могат да преминават от почвата и водите в живи организми и да тровят и тях. Нека всеки път като се загледаме в употребяваните стоки да се замислим ще ни свършат ли работа и заслужава ли си да си дадем парите за нещо, което няма да ни свърши работа и е потенциален замърсител на околната среда.

One Comment

  1. сапун

    Тази статия от Мост ли е платена :)

Leave a Reply

Post Info