Първата във Великобритания къща-амфибия може да се превръща в „свободно плаващ понтон”

снимка: gizmag.com

За първи път във Великобритания къща „амфибия” получи всички разрешителни и ще бъде построена на брега на река Темза в Бъкингамшир. Жилищната сграда, която е проектирана от Baca Architects, е архитектурен подвиг, преодоляващ заплахата от наводнение чрез възможността да се превърне в „свободно плаващ понтон” в случай на наводнения.  „При големи наводнения, които се случват веднъж на 100 години, къщата може да се повдигне с над 2,5 метра (8,2 фута)”, обяснява Ричард Каутс, директор на Baca Architects.

Тази технология е голям пробив за британските архитекти, които от известно време проучват начини за намаляване на риска за жилища, които са разположени в зони, застрашени от наводнения. Модерният дом с площ 225 кв. м. (2421 кв. фута) ще бъде разположен само на 10 метра (32,8 фута) от водата и ще замени порутеното бунгало, което в момента се намира в Рискова зона за наводнения 3b. „Възможностите за това място бяха плаваща или повдигната постройка”, обясни Каутс. „Повдигната сграда би избегнала голямо наводнение, но недостатъкът й е, че би била почти един етаж по-високи от двора. Къщата-амфибия решава тези проблеми, като позволява на хората, живеещи в нея, да се наслаждават на градината си и се повдига, за да избегне наводнение, само когато това е необходимо.”

Къщата-амфибия ще бъде построена върху неподвижни основи, но е проектирана така, че при наводнение цялата постройка да се повдига върху своята платформа и се носи върху водата. Това е възможно благодарение на платформата, която се състои от подпорни стени и основа от дъски, и се намира под къщата. При наводнение платформата се пълни с вода и къщата се повдига. За да не бъде позволено къщата просто да отплува, четири постоянни вертикални стълба са поставени близо до страничните стени.

Къщата е проектирана да бъде с голяма изолация и с ниска консумация на енергия, като в нея има устройства за пестене на вода и енергия, големи прозорци, наклонен покрив и комин, който да допълва несъответстващите по форма покриви на съседните домове. Стъклената южна фасада предлага панорамна гледка към реката, както и изглед към градината, разположена на брега на реката, която е едновременно красива и функционална. Градината има тераси, разположени на различни нива и има ролята на естествена предупредителна система. Различните й нива ще се наводнят постепенно, което би било предупреждение за хората за опасността и време да преценят ситуацията и да се евакуират.

Само няколко подобни къщи-амфибии са построени по света. „Такива сгради са построени в Холандия и Ню Орлеанс, но тази ще бъде първата във Великобритания”, каза Каутс.  През 2005 г. Dura Vermeer Group изгражда 32 къщи-амфибии и 14 плаващи жилища в Маасбомел, Холандия.  Те също са построени с плаващи основи, които са закотвени за стълбове и са се представили успешно по време на холандските наводнения от 2011 г.

Построяването на такава къща-амфибия струва около 20%-25% повече от построяването на обикновено жилище със същата площ. Тази цена вероятно си струва, за да си осигурите дом на брега и спокойствие.

Baca Architects създава проекта си Life (Дългосрочни инициативи за местоположения, застрашени от наводнения) през 2005 г., за да намери начини, по които строителната индустрия да помогне за справянето с емисиите от въглероден диоксид, за приспособяването към промяната на  климата и по-конкретно към риска от наводнения. Инициативата цели да стимулира нови подходи, които имат принос за бъдещето развитие на по-холистична политика за устойчивост.

Каутс смята, че в бъдеще големи общности ще бъдат планирани по холистичен начин, така че да са по-добре подготвени за наводненията и климатичните промени. „Жилищата ще са с ниско отделяне на въглерод и ще са организирани около мултифункционални места, което ще помогне за контролирането на наводненията”, казва Каутс. „Новите общности ще бъдат изградени от улици от жилища, устойчиви на наводнения, които са разположени в най-високите точки и къщи-амфибии, намиращи се в междинните зони между околната среда и развитите зони.”

източник: gizmag.com

 

Leave a Reply

Post Info