Показаха „зелен“ прототип на черното лондонско такси

london black cabПреди две години излезе информацията, че емблематичните черни таксита в Лондон ще бъдат преоборудвани, за да станат екосъобразни, ще имат нулеви парникови емисии и ще използват водородно гориво. Беше обявено, че това ще се случи навреме за Олимпийските игри през 2012 г. Първият прототипът на черното такси беше показан. Автомобилът се захранва с водородна горивна системи и литиево-полимерни батерии, което му позволява за работи цял ден без презареждане с гориво.
Прототипът развива максимална скорост от 129 км/ч, пробегът му без зареждане на гориво е 402 км, презарежда се за около 5 минути и не произвеждани никакви емисии, освен водна пара.
Първото такси от този вид беше показано в Сити Хол в Лондон от заместник-кмета, отговарящ за полицията и председател на Лондонското водородно съдружие, Кит Малтхаус.
“Черното такси е един от обичаните символи на Лондон, но то е голям замърсител в центъра на града”, каза Малтхаус. “Този прототип на таксито, който отделя в атмосферата само вода, е вълнуващ поглед към бъдещата роля на водородната технология за по-чист въздух и по-качествен живот в градовете.”
Прототипът на черното такси е дело на съвместна работа, като целият двигател е сглобен от Lotus Engineering, включително и клетъчния двигател от Intelligent Energy, както и контролните единици, които оптимизират работата на горивните клетки и електронните системи за шофиране. Програма за анализ на безопасността е на TRW Conekt, като в нея са включени спирачната и кормилната системи, а London Taxis International Limited са осигурили автомобили за структурните модификации на шасито.
Горивната клетъчна система за интелигентна енергия е вградена в последния модел такси LTI TX4, без да се нарушава вътрешността на автомобила или багажника му.
Първият автопарк от черни таксита с клетъчно гориво ще бъде представен навреме за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. По-късно тази година Лондонският транспорт ще вкара в употреба пет автобуса с водородно гориво, а кметът на Лондон Борис Джонсън е обещал всички таксита в Лондон да са с нулеви емисии на вредни газове до 2020 г.

Leave a Reply

Post Info