Построиха соларен тунел с дължина две мили по ЖП линията Париж – Амстердам

солеран тунел

снимка: inhabitat.com

Миналата година беше съобщено, че компанията за чиста енергия Enfinity работи с белгийската фирма за ЖП инфраструктура Infrabel, за да направят пътуването с влак още „по-зелено”, като монтират 16 000 соларни панела на покрива на ЖП тунел с дължина две мили, свързващ Париж и Амстердам. Тази седмица беше обявено, че изграждането на тунела е завършено.

Първоначалната функция на тунела е да предпазва горите в региона като отклонява влаковете през планината, вместо да се изсичат вековни дървета. Но сега този тунел има още по-голяма роля за опазването на околната среда.

16 000 соларни панела, разположени на над две мили дължина, произвеждат енергия, която захранва влаковете в Белгия в един ден годишно, а освен това инсталацията захранва гарата в Антверп. Генерираната енергия е около 3.5 мегавата годишно. Стойността на целия проект се оценява на 20.1 милиона долара.

„За ЖП операторите това е идеална възможност да редуцират въглеродните си отпечатъци, защото могат да използват пространства без икономическа стойност, а проектите могат да бъдат изпълнени в рамките на година, тъй като те не са обект на протести, както например вятърните централи”, казва Барт ван Рентергъм, директор за Великобритания на белгийската компания за възобновяема енергия Enfinity, която монтира панелите.

източник: inhabitat.com

Leave a Reply

Post Info