Пробив в разработването на био-батерии

снимка: www.gizmag.com

Тази седмица разработването на микробиалните горивни клетки направи голяма крачка напред. На 23-ти май беше публикувано проучване, извършено от екип учени от Университета на източна Англия, в което те разкриват, че са открили „точната молекулярна структура на протеините, която позволява на бактериалните клетки да пренасят електрически заряд”. Това позволява на учените да започнат работа по технология за директно свързване на бактериите с електроди, чиито резултат ще бъдат много по-ефективни микробиални горивни клетки, известни още като био-батерии.
Екипът от учени използвал рентгенова кристалография, за да определи структурата на протеините, пренасящи електрони, които били прикрепени към повърхността на бактерията Shewanella oneidensis. Рентгеновата кристалография включва насочване на рентгенови лъчи към кристален обект (като например протеинова молекула), след което неговата структура се определя чрез анали на ъглите и интензитета на пречупените лъчи.
Освен последствията за технологията за горивни клетки, това откритие може да е от голяма полза за разработването на агенти, базирани на микроби, които се използват за почистване на замърсявания с нефт или уран.
„Това е един много вълнуващ напредък в нашето разбиране на начина, по които бактериите пренасят електрони от вътрешността към външността на клетката”, казва д-р Том Кларк от Института на източна Англия за биологични науки. „Определянето на точната молекулярна структура на ключовите протеини, участващи в процеса, е важна стъпка към използването на микробите като възможен бъдещ източник на електричество.”
Други членове на екипа са професор Дейвид Ричардсън и професор Джулия Бът, които работят съвместно със свои колеги от националната лаборатория Pacific Northwest в щата Вашингтон.
Докладът ще бъде публикуван в списанието „Proceeding of the National Academy of Sciences”.

източник: www.gizmag.com

Leave a Reply

Post Info