Ресторант отбелязва въглеродните емисии за всяко ястие от менюто си

otarian-restaurant

Подобно на френския Europcar, който показва на клиентите си въглеродните емисии на всеки от автомобилите си под наем, така и нова верига от ресторанти включва подобна информация за всяко ястие от вегетарианското си меню.

С по два ресторанта в Лондон и Ню Йорк, базираната в Австралия верига Отариан се описва като “първата верига от ресторанти с ниски въглеродни емисии, която използва цялостен анализ на въглеродните емисии за всяко ястие в менюто си”. Почти всичко в ресторантите Отариан – от пода до масите и столове – е изработено от рециклирани материали. Те използват оборудване с възможно най-голяма енергийна ефективност и електричеството им се произвежда от вятъра, водата и слънцето. Употребата на вода е сведена до минимум и се избират предимно местни ресурси. Ресторантът не предлага местни ястия заради тежките емисии, свързани с отглеждането на животни и производството на месо. Най-интересното от всичко обаче е, че Отариан използва международни стандарти като BSI PAS 2050 за въглеродни емисии в цялото си меню. Освен това веригата ресторанти е избрана за тестване на новият продуктов стандарт “Протокол за парникови газове”. Менюто показва разликите в парниковите емисии между вегетарианските ястия и подобните блюда, които съдържат месо, риба или яйца. Отариан не спират дотук – те дават награди на клиентите си за въглерода, който “спестяват” като се хранят в техните ресторанти. Всяка покупка носи на клиентите точки “Въглеродна карма”, които се проследяват с карти. Клиентите могат да следят точките си в интернет. Всички, събрали 100 точки, получават безплатна шоколадова почерпка.

С легионите от еко-клиенти, които ще започнат да измерват влиянието им върху околната среда, ще има много възможности за компании, предлагащи еко-метър устройства.

Официален сайт – www.otarian.cm

Leave a Reply

Post Info