Швейцарско градче построи първия по рода си ски лифт, задвижван от слънчева енергия

снимка: gizmag.com

Малкото швейцарско градче Тенна беше  отбелязано на екологичната карта заради построяването на иновационен ски лифт, задвижван от слънцето. Соларният лифт е едно от първите в света подобни съоръжения и използва „система за кабинков лифт”, при която соларните панели са директно интегрирани в конструкцията на лифта. 450-метровата система има приблизително 80 соларни панела. Самата система виси над ски лифта, който имам капацитет да изтегля 800 скиори за час. За да се избегне липсата на захранване при лошо време и снежни бури, ски лифтът е свързан към местната електрическа мрежа, така че скиорите няма как да останат да висят в тъмнината!

Соларният лифт улавя възможно най-много енергия чрез използването на въртящи се соларни панели, които следват слънчевите лъчи и автоматично се накланят, за да може събралия се сняг, закриващ клетките, да падне от тях. В слънчеви дни соларните панели произвеждат почти два пъти повече електричество от необходимото за работата на лифта, а излишната енергия се насочва към публичната електропреносна мрежа. Очаква се лифтът да произвежда 90,000 киловата енергия годишна, като извън зимния сезон ще има голям принос за месната електрическа мрежа.

„Когато през пролетта ски лифтът не работи, той се превръща в соларна електрическа система”, обяснява Еди Шауфелбергер, президент на компанията, отговаряща за лифта. „Това не вреди на пейзажа, защото лифтът и колоните остават на мястото си. Произведената соларна електроенергия се продава на местната електрическа мрежа.”

Градчето, чието население е 112 души, успява да изпълни проекта с помощта на много дарения. Това определено е коствало големи усилия, имайки предвид, че строежът на соларен ски лифт струва два пъти повече от построяването на обикновен лифт.

Еднодневен билет за ски лифта в Тенна струва 25 швейцарски франка или 27,40 американски долара. Цената на седмичния билет е 100 швейцарски франка (109,40 американски долара).

източник: gizmag.com

 

Leave a Reply

Post Info