Световен ден на околната среда – 5 юни

От 1973 година насам на 5 юни се отбелязва Световният ден на околната среда. Това е решено на Конференция на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция. Подписана е и Декларация за околната среда, която е първия международен договор за принципите за опазване на екологичното равновесие на Земята. Тази година домакин на международното честване на Световния ден на околната среда е Руанда.

Ние също можем да се включим по свои начин към тази инициатива. Не е нужно да се прави кой знае какво. Не само на този ден трябва да се сещаме да бъдем „зелени“, но този ден е едно добро начало да започнем да мислим и действаме в хармония с природата. Ако много хора вървим в тази посока, може да постигнем желаната цел. Тази година като цяло е посветена на биоразнообразието и усилията, които трябва да положим, за да го опазим и да не му вредим. Все повече биологични видове изчезват завинаги от лицето на Земята, а лошото е, че за това вина имат хората и всекидневните им навици и действия, за които те дори не се замислят.

Навсякъде и за всички се организират различни прояви и дейности, като засаждане на дръвчета, почистване на природни паркове, зелени кампании, изучаване и опознаване на различните видове животни и растения.

Какво може да направим, ако искаме да помогнем на Земята, на нас самите и на децата ни. Започнете от най-лесното, засадете дърво, изхвърляйте разделно боклука си, не използвайте найлонови торбички, ползвайте алтернативни източници на енергия, ходете повече пеша и т.н. и т.н. Възможностите са много и нищо не ни пречи да опитаме, трябва само желание от наша страна.

Leave a Reply

Post Info