Учените използват енергията от фотосинтезата за биофотоволтаици

биофотоволтаици

снимка: treehugger.com

Ако според вас захранването на вашите джаджи с енергия от растения е странна идея, помислете отново. Учените от университета в Кеймбридж работят съвместно с дизайнери, за да разработят ново поколение биофотоволтаици, които използват биологичната енергия, освобождавана при фотосинтезата на растенията. За да покаже как биха изглеждали тези биофотоволтаици, кандидатът за докторска степен Паоло Бомбели си сътрудничи с дизайнерите Алекс Драйвър и Карлос Пералта, за да създаде тези интригуващи концепции, които варират от лампа, захранвана от мъх до колония “соларни жълъди”.

Някои от другите идеи, представени от екипа, включват биофотоволтаични панели за домашна употреба, както и електроцентрала, която е разположена на определено разстояние от брега и може да генерира 5-6 вата на квадратен метър и представлява нещо като гигантски водни лилия. Всяка от тези лилии се състои от многобройни патели, покрити с водорасли. Според дизайнерите тази електроцентрала може дори “да генерира енергия през нощта в резултат на излишните електрони, които се натрупват в клетките на водораслите през деня.”

Те са проектирали също и “соларни жълъди”, които представляват вертикални кули, покрити с водорасли, които да събират и трансформират слънчевата енергия. Възможно е растенията да се хранят с вода, която идва под земята, за да може системата да стане напълно самостоятелна.

Биофотоволтаичните жълъди, пълни с водорасли, могат също да събират дъждовна вода.

Ще са нужни от пет до десет години преди биофотоволтаиците да могат да конкурират традиционните соларни панели. Но междувременно тези идеи ще бъдат изложени по време на Седмицата на дизайна в Лондон от 22-ри до 25-ти септември.

източник: treehugger.com

Leave a Reply

Post Info