В Индия започва изграждане на първата електроцентрала, използваща енергията от приливи и отливи

tidal power turbineВъпреки потенциала си да генерира електричество непрекъснато, силата на приливите и отливите все още заема само малка част от общото генерирано електричество в световен мащаб. Но ситуацията се променя, макар и бавно, със строителството в крайбрежните зони по цял свят на електроцентрали, използващи силата на приливите и отливите. Индия е поредната държава, която започва да използва приливите и отливите. Това стана ясно след съобщението, че в индийския щат Гуджарат ще се строи електроцентрала, генерираща електричество от приливи и отливи.

Според икономическо и техическо проучване на основните части от залива Куч, се очаква генерирането на 300 МW енергия от приливи и отливи. След обяваването на тези данни управителят на Гуджарат одобри прокет за строежа на електроцентрала с капацитет 50 MW.
Проектът ще се изпълнява съвместно от Gujarat Power Corporation Ltd и базираната в Лондон Atlantis Resources Corporation, която наскоро разкриха плановете си за разработване на най-големите в света проекти за енергия от морска вода, използващи новата турбина 1MW AK1000. Двете компании са подписали меморандум с управата на щата Гуджарат, според който строежът може да започне още тази година.
Според условията от меморандума за електроцентрала с общ капацитет от 250 MW, първоначалните 50 MW могат да бъдат увеличени до над 200 MW капацитет. Очакваната цена на проекта е около 164 милиона щадски долара.

Компанията Atlantis Resources Corporation планира да разшири дейността си в Китай и Южна Корея. По време на миналогодишната комференция за чиста енергия, проведена в Сингапур, изпълнителният директор на Atlantis Тимъти Корнелиус каза, че общия дял на енергията, генерирана от силата на морските вълни, може да се увеличи с 10 пъти пред следващите няколко години и да достигне 300 MW.

„Китай е следващият голям пазар за енергия от приливи и отливи”, каза Корнелиус. „Там е съсретодочен най-голям брой естествени източници на приливи и отливи, което позволява да се генерират над 1000 мегавата енергия.”

източник: gizmag.com

Leave a Reply

Post Info