Японски компании изгасят осветлението си и променят почивните дни, за да пестят енергия

Япония приема с безпрецедентни темповете програми за енергийна ефективност. Страната все още продължава да се бори с последиците от ядрената криза.

Правителството е разпоредило 15% намаляване на изразходваното електричество в районите на Токио и Тохоку от 1-ви юли. Целта на тази мярка е да се избегнат спирания на електроподаването. В резултат на наредбата, на гари и в офиси не работят асансьори и ескалатори, денонощните магазини и автомати да продажба на стоки изключиха светлините си, а много офиси нагласиха климатиците си на 28 градуса по Целзий (82 градуса по Фаренхайт).

Компанията Casio Computer Co. определи за почивни дни неделя и сряда от 6-ти юли, за да разпредели равномерно пиковете и спадовете в консумацията на енергия. Производителят на сладкарски изделия Morinaga & Co. започва и приключва работа час по-рано, за да може да използва по-хладните части от деня за работа. Много работодатели молят служителите си да взимат по-дълги летни отпуски.

Наскоро японското правителство започна кампания, с която да насърчи служителите в офиси да носят джапанки и хавайски ризи, за да пестят електричество.

„Ако и тази година е топла, както миналата, няма да можем да работим”, казва Еичи Ямамото, ръководител на отдел „Околна среда” в Arakawa. Той казва, че в офисите на компанията това лято няма да се използват климатици, въпреки че през юли и август температурите често надвишават 100 градуса по Фаренхайт, а влажността достига 100%.

„Трябва да работим извънредно сутрин, а не вечер и да сме много внимателни да не получим сърдечен удар”, добавя Ямамото.

източник: environmentalleader.com

Leave a Reply

Post Info